jueves, 16 de septiembre de 2010

Puré de fruites clàssic A i B

Categoria:  LP, LG

Temps: 5 minuts

Preparar puré de fruites o ‘papilla’ de fruita es casi la primera assignatura que la mare novella te que afrontar a la cuina… assumint que en la etapa de lactància no te especialment incidència l’art culinari.  Així doncs anem a presentar dos models clàssics de preparar fruita per nens a partir dels 4-5 mesos.  En altre apartat he fet comentaris a la edat i condicions per l’inici al tast de la fruita.  Alguns pares pregunten si quan fan puré de fruita el poden guardar per l’endemà.  Aquesta qüestió es produeix per que quan fem una sola ració la quantitat de fruita es menys de mitges peces i queda fruita pelada, o per que, per tal de fer-ho mes fàcil amb el minipimer, posem mes fruita i ens queda una ració massa gran pel nen… en definitiva sovint tenim puré de fruites sobrant i no sabem si es pot guardar… doncs no, es preferible consumir-ho al moment. La fruita triturada s’oxida ràpidament i perd part de les seves vitamines, presencia i gust.   



Aprofito aquí per reivindicar l’us de les envasadores al vuit.  En el cas de la fruita es especialment interessant disposar d’un estri que ens permet fer quantitat de puré de fruites per una setmana, i en 30 minuts del dissabte deixem solucionada tota la setmana… després no cal mes que treure el ‘potet’ o sobre al vuit, amb la fruita per racions, que guardarem a la nevera per temps no superior als 15 dies. Nomes així garantim que tant la textura, presencia, gust i propietats vitamíniques siguin com fet al moment.  Al apartat de ‘La Cuina’ us faig cinc cèntims d’aquest electrodomèstic, per mi tan útil. 



Faig referència al pes de la fruita pelada.   Si voleu que surti la ració adequada no ho feu a ull per mitges peces… sovint les pomes, peres, plàtans… etc, no tenen mides estàndard.  Si ho feu per una sola ració, feu les proporcions que s’indiquen, si ho feu per mes racions ho feu multiplicant les quantitats pel numero de racions que voleu fer, mantenint les proporcions.  De manera orientativa direm que els lactants de 5-6 mesos menjaran un volum de fruita entre 100ml i 150ml.  Als 7 mesos entre 150-200 ml i als 9 mesos entre 200-250 ml.  Encara que això pot variar en funció del pes del lactant.

Les racions explicades son per un volum de 200ml.  Estan pensades per nens de mes de 6 mesos pel fet de que incorporem iogurt o petit suisse.  Com sabreu els iogurts estan fets amb llet sencera.  Existeix la possibilitat de oferir iogurts fets amb llet de continuació que esta lleugerament modificada respecte a la sencera, adaptant o modificant alguns nutrients com es fa amb la llet de biberó.  Si ens deixem portar per la publicitat, que esta molt ben feta, pensaríem que es ‘imprescindible’ que si un nen pren llet de continuació (la 2) els seus iogurts tambe haurien de fer-se amb aquesta llet… però la cosa conte una veritat condicionada. Per que ho dic? per que si tota la ració de llet diària que un nen ha de prendre tingués que ser en forma de iogurt estaria molt be donar-li iogurt fet amb llet de continuació… però no es el cas.  Estem oferint un petit complement a la seva ració diària de llet que ja la fa amb llet de continuació, així que no es necessari ni imprescindible que el iogurt sigui fet amb llet de continuació.  Si volem li podem donar que segur que li farà molt bon profit, però no perquè donem iogurts de llet normal li farà menys profit.  El iogurt com a postres desprès d’un àpat no el recomano fins passats els 7 mesos… per que? no perquè no pugui pair-lo, no, (perquè des dels 6 mesos no hi hauria problema)  sinó per no interferir amb l’aprenentatge dels purés de verdures amb tall, que en molts casos encara no estan consolidats.  Si a un nen que encara menja amb certa dificultat el seu puré li oferim desprès un iogurt, es bastant probable que en pocs dies descobreixi que el iogurt ‘el motiva’ més i estigui disposat a resistir-se a menjar el seu puré a la espera de que vinguin els postres…


Components A                                                Components B



70 grs. de poma golden                                   70 grs. de pressec
70 grs. de pera conference                              70 grs. de pera
50 grs. de platan                                              50 grs. de kiwi
mig iogurt de la Fageda de maduixa               un danonino o un petit suisse de maduixa

o qualsevol marca de confiança                      o de la marca que tingueu confiança


Ho triturem bé, fins que quedi un puré o ‘papilla’ el màxim de cremós possible.  El minipimer de bona qualitat es imprescindible, sobre tot als inicis.  En cas de fer-ho amb el Thermomix la qualitat del triturat serà excel·lent.  Es clar que per una sola ració no serveix per que s’ens quedaria una bona part al vas i les ganivetes… si no has de fer mes de 5 racions no val la pena embrutar el robot.


Analisi dietetic A


190 grs. de fruita
Composicio promig (pera, poma, plàtan): 14grs.HdC, 2,2grs. Fibra / 100 grs.

60 ml de iogurt sencer sucrat
Composicio: 15,6grs. HdeC, 5,4grs. Prot, 3,4grs. Lip / 100 grs

Analisis dietetic B


190 grs. de fruita

Composicio promig (pera, kiwi, préssec): 11grs HdC, 2grs. Fibra / 100 grs.

50 ml de danonino, petit suisse o similar

Composició: 13,7grs. HdC, 7,5 grs. Prot, 4grs. Lip / 100 grs


Balanç Nutricional A                                  Balanç Nutricional B
HdeC………  35 grs. x 4 = 140 kcal          HdeC ………  27grs x 4 =  108 kcal
Fibra ……….    4 grs x 2  =    8 kcal          Fibra ……….  3,8grs x 2 =  7,5 kcal
Proteines…..  3,3 grs x 4 =  13 kcal           Proteines…..   4 grs x 4  = 16 kcal
Lipids ……….   2 grs x 9 =   18 kcal         Lipids……….  2 grs. x 9 =  18 kcal
--------------------------------------------         -----------------------------------------------
Total …………………….   179 kcal         Total ……………………..150 kcal